8 produktów, które warto zamienić na lepsze

tarta
Tarta razowa z warzywami
13 czerwca 2016
fruit-700006_1280
Zwykłe owoce i ich niezwykłe właściwości
13 czerwca 2016
Show all

8 produktów, które warto zamienić na lepsze

zdrowe odżywianie

Moda na zdrowe odżywanie zagościła w naszym kraju już jakiś czas temu i trend ten stale się rozwija. Cieszy fakt, że ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to co jedzą, kierując się przede wszystkim jakością spożywanych produktów. Mimo rosnącego tempa życia oraz natłoku spraw warto znaleźć czas na to, aby odżywiać się racjonalnie i przede wszystkim zdrowo. Wielu zapewne zapyta w jaki sposób rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Przygotowaliśmy dla Was listę produktów codziennego użytku, które warto zamienić na lepsze.

  1.    Napoje gazowane i soki z kartonu

Kupując napoje warto wybierać te najmniej przetworzone oraz z najkrótszą datą ważności. Mamy wtedy pewność, że napoje które spożywamy nie zawierają konserwantów oraz sztucznych barwników czy niezliczonej ilości cukru. Najlepiej jeśli zdecydujemy się na wodę (najlepiej mineralną), soki jednodniowe lub poświęcimy chwilę czasu i przyrządzimy sok w domu.

  1.    Jogurty owocowe

Jak wiadomo jogurty posiadają witaminę D, witaminy z grupy B, fosfor, potas czy wapń. Zawierają także żywe kultury bakterii czyli są bogate w probiotyki działające zbawiennie na nasz przewód pokarmowy. Niestety w jogurtach owocowych wszystkie te zalety przesłania ogromna ilość cukru, sztucznych barwników oraz aromatów. Warto więc kupować jogurty, ale te naturalne i samemu dodawać do nich ulubione owoce.

  1.    Płatki śniadaniowe

Wybierając płatki śniadaniowe warto poświęcić chwilę i przeczytać ich skład. Bardzo często producenci promują swoje produkty jako idealne na dziecięce śniadania, niewspominając o składzie płatków śniadaniowych. Decydując się na zakup, należy wybierać produkty najmniej przetworzone oraz o najmniejszej zawartości cukru. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie takich płatków w domu. Tworząc mieszankę z płatków owsianych, orzechów i ulubionych bakalii przygotujemy pyszne i zdrowe śniadanie o dużej zawartości błonnika.

  1.    Krem czekoladowy

Wszyscy uwielbiamy słodycze, na przykład te w postaci czekoladowego kremu na śniadanie. Rzadko kiedy jednak zwracamy uwagę na skład produktu, który niestety w większości składa się z szkodliwych kwasów tłuszczowych i cukrów.  Warto zatem zamienić sklepowy krem czekoladowy na zdrowy i pyszny krem – na przykład z awokado lub daktyli. Dobrym zamiennikiem może być także uwielbiany przez dzieci miód z lokalnej pasieki lub domowy dżem z dużymi kawałkami owoców.

  1.    Słodycze

Dzieci, którym od najmłodszych lat towarzyszą słodycze niechętnie zmieniają swoje nawyki. Tym bardziej, że sklepowe półki kuszą różnorodnością smaków i rodzajów batonów, cukierków, czekolad czy żelków. Warto jednak przyzwyczajać nasze dzieci, jak i nas samych, do tego aby rezygnować ze sztucznych cukrów, których i tak spożywamy zdecydowanie za dużo. Aby nie pozbawić się przyjemności jedzenia słodkości warto zamienić słodycze na zdrowe bakalie, orzechy, sezonowe owoce czy prawdziwą gorzką czekoladę.

  1.   Ryż biały, makaron, ziemniaki

Komponując posiłki warto zwrócić także uwagę na węglowodany, które są obecne w naszej codziennej diecie. Niemal codziennością w naszej polskiej kuchni są ziemniaki, które niewątpliwie są źródłem wielu witamin i wartości odżywczych. Należy jednak pamiętać o tym, że nasz organizm zyska najwięcej, jeśli ziemniaki będziemy wrzucać do wrzątku, nie doprowadzając do całkowitego ich rozpadu podczas gotowania. Wartymi stosowania zamiennikami białego ryżu, makaronu czy ziemniaków są zapomniane kasze. Kasza jaglana, gryczana czy komosa ryżowa to idealne źródła wielu witamin, białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

  1.    Konserwy, pakowane wędliny

Kupując wędliny warto omijać sklepowe półki hipermarketów i włożyć trochę wysiłku w to, aby zdobyć mięso od sprawdzonego, najlepiej lokalnego producenta. Produkty wyższej jakości dostarczą nam bardziej wartościowych składników odżywczych, a przede wszystkim będą smaczniejsze. Dobrym nawykiem będzie kupowanie większej ilości i zamrażanie lub przyrządzanie domowych pasztetów czy past z naszymi ulubionymi przyprawami.

  1.    Zupy i sosy w proszku, kostki rosołowe

Produkty te to niestety nie najlepszy wynalazek współczesnych czasów, a na pewno nie najzdrowszy. Owszem pozwalają na szybkie przyrządzenie potraw, jednak biorąc pod uwagę ich chemiczny skład, warto poświęcić więcej czasu na gotowanie, a przede wszystkim oszczędzić swoje zdrowie. Jeśli mamy w planach gotowanie zupy, warto przygotować większą ilości bulionu i zamrozić go. Wówczas zawsze będziemy mieli dostęp do bazy na zupę, co pozwoli nam na jej szybkie przygotowanie.

Lista wymienionych wyżej produktów jest wciąż otwarta. Są to tylko przykłady, które można wykorzystać i dzięki temu sprawić, że nasza dieta będzie bardziej bogata w składniki odżywcze, a jednocześnie pozbawiona przetworzonych elementów. Należy pamiętać, że w dzisiejszych czasach wypełnionych stresem i pośpiechem – warto poświęcić chwilę i zadbać o zdrowie swoje i najbliższych. Na szczęście wszystkim zapracowanym osobom, które nie mają czasu na regularne przygotowywanie posiłków, na pomoc przychodzi Secret Garden, dzięki któremu codziennie macie szanse na pyszne i wartościowe posiłki. 

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail