Amerykańska mieszanka kultur i smaków

16587076_1366960140014079_3226322947599292750_o
Secret Garden wspiera młodych sportowców
15 lutego 2017
kawa Secret Garden PGK
Historia kawy
20 marca 2017
Show all
Sekretna kuchnia świata

Czym właściwie jest kuchnia amerykańska? Odpowiedź jest prosta – tak jak same Stany Zjednoczone są mieszanką kultur i smaków, mających źródła na całym świecie, a przywiezione i spopularyzowane przez imigrantów. Część z tych dań do tego stopnia kojarzy się z USA, że właściwie zapomniano o ich pierwotnym pochodzeniu. Najlepszym przykładem jest hamburger czyli stek hamburski, który wywodzi się z Niemiec, a na cały świat rozpropagowany został przez “restaurację pod złotymi łukami”.

Kuchnia USA w każdym z regionów różni się w zależności od przewagi wpływów imigrantów.  Na przykład na kuchnię części południowej Stanów Zjednoczonych największy wpływ mieli imigranci z Afryki, Francji i Meksyku, taką mieszankę prezentuje np, Kreolska Kuchnia Luizjany. Natomiast kuchnia azjatycka miała ogromne znaczenie dla praktycznie wszystkich stanów. Na wschodnim wybrzeżu dominują dania rybne i z owoców morza. Z kolei na środkowym zachodzie znacznie powszechniejsza jest kukurydza i wołowina. Jakkolwiek dzięki usprawnieniu transportu łatwo psujących się produktów żywnościowych powoli te różnice się zacierają, Amerykanie nadal kojarzą określone potrawy z konkretnymi miejscami, np. stek z Teksasu, homara z Maine, łososia z Pacific Northwest.

Styl amerykańskiego jedzenia, a w szczególności podawania i spożywania posiłków, został spopularyzowany na całym świecie. Praktycznie w każdym kraju można zjeść dania z grilla lub typu fast food, ten drugi styl można śmiało określić amerykańskim wkładem w kulturę kulinarną świata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail