Charakterystyczne potrawy kuchni indyjskiej

kuchnie świata indie
Kulinarna podróż do Indii
1 sierpnia 2016
bazylia
Przyprawy świata
10 sierpnia 2016
Show all

Charakterystyczne potrawy kuchni indyjskiej

Kuchnie świata Indie

Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata, dlatego wśród przypraw króluje kardamon, curry, szafran, kolendra, chilli.. Wszystkich Hindusów łączy przekonanie, że żywność to dar boski, dlatego przygotowanie posiłku wymaga należytej uwagi i szacunku. Przedstawiamy Wam kilka charakterystycznych dań pochodzących z indyjskiej kuchni.

dosy – cienkie placki przyrządzane z soczewicy i mąki ryżowej, często podawany z ziemniaczano-warzywnym farszem.

idli– ryżowe kulki, do których dodatkiem może być soczewica i chleb lub pikantny sos robiony na bazie zsiadłego mleka.

dhal – to jedna z najpopularniejszych potraw indyjskich, która może być podawana zarówno w postaci dodatku do dań przyprawianych z curry, jak i dania głównego z dodatkiem chleba lub ryżu. W każdym regionie można spotkać inną odmianę tej potrawy.

korma – bardzo pożywne danie, którego podstawą jest duszone mięso z warzywami.

malaj kofta – potrawa składa się z małych kuleczek zrobionych z sera i warzyw, które następnie zanurza się w kremowym sosie pualao Podstawą tego dania jest dobrze przyprawiony ryż, często z dodatkiem mięsa i ziaren roślin strączkowych.

pakora – aromatyczna przekąska, która jest bardzo popularnym szybkim jedzeniem. Podstawowym jej składnikiem jest panierka, czyli ciasto przyrządzone z mąki z ciecierzycy, przypraw oraz wody.

Satay – danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa nadzianych na patyczki bambusowe, które później są grillowane nad ogniskiem i podawane z ostrym sosem.

Biryani – kurczak z zabarwionym na pomarańczowo ryżem, który doprawiony jest orzechami i suszonymi owocami.

Raita – sałatka z gotowanych lub surowych jarzyn polanych zsiadłym mlekiem.

Rajma – wegetariańskie danie składające się z czerwonej fasoli w gęstym curry z dużą ilością przypraw.

Samosa – przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażone na głębokim oleju.Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawiane warzywa.

Vada – przysmak przypominający nasze kluski śląskie, wykonany z soczewicy i mąki, a następnie smażony na głębokim oleju. Podawany najczęściej z sosem kokosowym.

Pao Bhaaji – warzywa w sosie curry podawane z rodzajem chleba, prażonej fasolki mung.

Gopi Manchurian – kalafior smażony w cieście podawany z sosem i innymi warzywami.

        Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna i każdy kto poszukuje nowych ciekawych smaków z pewnością odnajdzie w niej coś dla siebie. Danie zachwycają bogactwem smaków i aromatów. Pomimo wielkiej różnorodności dań pochodzących z Indii istnieje jedna charakterystyczna cecha, która pozwala wyróżnić kuchnię indyjską spośród innych. Chodzi o pobudzający zmysły aromat przypraw, stosowanych do różnego typu potraw. Dzięki takim dodatkom dania kuchni indyjskiej nabierają niepowtarzalnego charakteru. 

W pierwszym tygodniu sierpnia kuchni indyjska zagości w progach naszych kantyn. Zapraszamy na nowe smaki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail