Charakterystyczne składniki kuchni chińskiej

francja kuchnia świata
Ciekawostki kuchni francuskiej
2 września 2016
beijing-347298_640
Kulinarna podróż do Chin
4 października 2016
Show all

Charakterystyczne składniki kuchni chińskiej

kuchnia chińska

Chińczycy wierzą, że jedzenie to nie tylko potrzeba, ale również przyjemność, która zapewnia długowieczność, spokój ducha, zdrowie i harmonię. Kuchnia chińska liczy kilka tysięcy lat i uchodzi z jedną z najzdrowszych na świecie. Sztuka gotowania powiązana jest z filozofią chińską, a jej głównym przesłaniem jest naturalna równowaga między siłami. Każda potrawa jest oryginalna, ponieważ w zależności od tego, kto ją przygotowuje, może nadać jej indywidualny smak używając różnych kompozycji ziół i przypraw. Wspólne są natomiast składniki używane w kuchni chińskiej, spośród których najczęściej spotkać można:

Ryż

Zajmuje on szczególne miejsce w kuchni i kulturze chińskiej. Kraj ten jest największym producentem ryżu na świecie. W wielu regionach tego kraju stanowi on podstawę kuchni. Używany jest nie tylko w czystej postaci, ale również jako mąka ryżowa, nadzienie potraw, makaron ryżowy czy kleik. Szczególne znaczenie w kuchni ma również wino ryżowe, które jest aromatycznym napojem alkoholowym używanym do przyprawiania wielu potraw.

Makaron

W chińskiej kuchni makaron jest również bardzo popularnym składnikiem i stanowi bazę wielu potraw.W kuchni szanghajskiej wykorzystywany jest nawet częściej niż ryż. Najpopularniejsza odmianą jest makaron ryżowy, który się bardzo krotko gotuje, ale można go również smażyć. Z kolei makaron mie wyrabia się z mąki pszennej i ma postać długich nitek. Najczęściej używa się go do zup i można go smażyć w oleju.

Soja i tofu

Soja jest najpopularniejszą rośliną strączkową w Chinach i jest ceniona przez wegetarian jako skarbnica witamin, białka i składników mineralnych. W kuchni chińskiej używa się jej w postaci ziaren, kiełków, sosu, mleczka, makaronu i tofu.Tofu przypomina smak sera, ale jest od niego dużo łagodniejsze.

Chińskie grzyby

W kuchni chińskiej często do potraw dodaje się właśnie grzyby. Grzyby shi-take nazywane są przez mieszkańców tego kraju „eliksirem życia” bądź „grzybami długowieczności”. Z kolei grzyby mu-err są chrupiące i mają łagodny smak.

Anyż i imbir

W kuchni chińskiej ważny jest aromat przyrządzanych potraw. Anyż gwieździsty ze względu na swój aromat i słodki lukrecjowy smak jest bardzo często wykorzystywany w różnych potrawach. Stosuje się go do potraw mięsnych, ale jest też jednym, ze składników chińskiej przyprawy pięciu smaków. Jeśli chodzi o imbir, to najczęściej używa się jego korzenia, który przysmażony i połączony z cebulą stanowi podstawę wielu chińskich potraw.

Moc sosów

Chińskie sosy słynne są na całym świecie, a jednym z najbardziej popularnych jest sos sojowy. Powstaje on w procesie fermentacji nasion soi, ziaren pszenicy lub jęczmienia z dodatkiem cukru, soli i drożdży. Bogactwa smaków daniom kuchni chińskiej zapewniają też mniej popularne sosy, takie jak: ostrygowy, rybi, holsin itd.

Przyprawy

Przyprawy są sednem kuchni chińskiej. Komponuje się z nich często zaskakujące mieszaki oparte na pięciu smakach.. Do typowych przypraw należą: czosnek, cynamon, papryczki chili, koper, cebula. Natomiast na przyprawę pięciu smaków składa się anyż gwieździsty, anyż, koper włoski, cynamon i goździki.

Owoce

Owoce nie są najbardziej charakterystycznym składnikiem potraw kuchni chińskiej. Natomiast dwa z nich, czyli  liczi i rambutan można uznać za podstawy do przygotowania chińskich deserów.

Kuchnia chińska bogata jest w różne smaki, dlatego ciężko jest wymienić wszystkie jej składniki. Chińskie potrawy zachwycają barwą, kształtem i aromatem. Za wieloma daniami stoją stulecia pracy mistrzów kuchni, a każdemu składnikowi towarzyszy bogata tradycja. Postanowiliśmy przemycić do Secret Garden odrobinę chińskiej kuchni, dlatego macie w tym tygodniu niepowtarzalną okazję do spróbowania dań z tej części świata. Zapraszamy!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail