francja
Francja – podróż przez wspaniałe smaki i receptury doskonalone przez wieki
2 września 2016
kuchnia chińska
Charakterystyczne składniki kuchni chińskiej
4 października 2016
Show all

Ciekawostki kuchni francuskiej

francja kuchnia świata

Kuchnia francuska jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. To właśnie z jej sekretnych przepisów czerpią inspiracje najznamienitsi kucharze. Powszechnie kuchnia francuska kojarzy się z tzw. haute cusine, a więc elegancją i wyrafinowaniem, gdzie każdy smak pobudza kubki smakowe.To właśnie szeroka gama przypraw stosowanych w tej kuchni nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Wielu francuskich kucharzy zapisało się w historii kuchni światowej, między innymi:: Escoffier, Bocuse, Careme.

Najbardziej wyrafinowana kuchnia serwowana jest w eleganckich restauracjach. Jednak jest też drugie jej oblicze, czyli dania proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Francuzi byli w pewnym momencie znudzeni zbyt wysublimowanymi potrawami i postanowili wprowadzić do menu bardziej przystępne propozycje, zachowując jednocześnie bogactwo smaków i formy.

Warto wspomnieć o tym, że za sprawą panującej w XVII i XVIII wieku mody na francuszczyznę wiele potraw na stałe wpisało się w menu  kuchni na całym świecie. Można tutaj wymienić, chociażby musztardę, majonez, bulion czy omlety.

Wiele skarbów kryje w sobie również kuchnia regionalna Francji, która słynie z różnorodnych specjałów.To właśnie bliskość oceanu i doskonałe położenie geograficzne Francji sprawia, że mieszkańcy mogą korzystać ze wszelkiego rodzaju darów natury. Tereny górzyste sprzyjają wypasowi owiec i kóz, a nasłonecznione stoki pozwalają na uprawę winorośli, a co za tym idzie produkcję najlepszych win. Północny obszar Francji słynie z pysznych ostryg, różnorodnych serów i wyrobów na bazie śmietany. Z kolei popularna Prowansja to kraina oliwek, owoców i warzyw ( bakłażany, pomidory). Południe tego kraju słynie z rybnych dań.

Czy wiedzieliście że…

  • Jedną z najbardziej pożądanych ksiąg kucharskich jest ta, którą stworzył Francuz, Larousse Gastronomique?
  • We Francji jest ponad 500 gatunków różnych serów, co czyni ją potentatem na rynku światowym.
  • Każdy dobry posiłek powinien być zakończony kawałkiem pysznego sera.
  • Bordeaux słynie z najlepszych win na całym świecie.
  • Przeciętny Francuz wypiła rocznie około 100 litrów wina i zjada 50 kg wołowiny.

Przez cały tydzień Secret Garden serwuje najpopularniejsze dania kuchni francuskiej. Warto przyjść, spróbować i choć na chwilę przenieść się do innej krainy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail