Francja – podróż przez wspaniałe smaki i receptury doskonalone przez wieki

Popularne desery i ich historia
26 sierpnia 2016
Ciekawostki kuchni francuskiej
2 września 2016
Show all

Francja – podróż przez wspaniałe smaki i receptury doskonalone przez wieki

Kuchnia francuska słynie z wysublimowanych smaków, a jej specjały cenione są na całym świecie. Można wyróżnić dwa typy kuchni francuskiej: haute cuisine, czyli kuchnię wysoką i bogatą w wykwintne dania oraz nouvelle couisine, czyli taką, w której dominują lekkie i szybkie w przygotowaniu potrawy.

Ze względu na doskonałe położenie geograficzne, Francja ma dostęp do wielu bogactw naturalnych, które z powodzeniem wykorzystuje w swojej kuchni. Jednak nie jest to kuchnia jednolita, ponieważ każdy region ma swoje specyficzne potrawy i tradycje.

W rejonie wysuniętym najbardziej na północ, czyli Nord-Pas-de-Calais można spotkać ludność najbardziej wymieszaną pod względem kulturowym. Jednym z popularnych dań tego regionu jest potjevlesh, czyli gulasz z czterech rodzajów mięsa. Bardzo znana jest też kiełbaska Andouillette, która przyrządzana jest z wieprzowiny z dodatkiem cebuli, pieprzu i innych przypraw. Specjalnością Normandii są również alkohole na bazie soku jabłkowego, takie jak calvados czy cydr. Północno-zachodnie wybrzeże Francji ma dostęp do Oceanu Atlantyckiego i Morza Północnego, dlatego wiele kuchni tych regionów specjalizuje się w przygotowywaniu dań z owocami morza. W Normandii słynne jest moule’s a la creme, czyli mule gotowane w sosie z białego wina i śmietany oraz ser camembert. Kuchnia północy bogata jest w zawiesiste gulasze i dania mięsne.

Region wschodni i północno- wschodni Francji to Szampania, Alzacja, Lotaryngia. Jak sama nazwa wskazuje to właśnie Szampania słynie z produkcji jednego z najbardziej wytwornych trunków alkoholowych, czyli szampana królewskiego. Natomiast Alzacja pozostaje pod dużym wpływem kuchni niemieckiej, dlatego bazuje na piwach i treściwych daniach. Słynny jest w tym regionie beackeoffe, czyli gulasz z ziemniaków, jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny marynowanych w białym winie. Dużym powodzeniem cieszy się też tarta cebulowa. Z kolei w Lotaryngii znane są placki na bazie kruchego ciasta, które wypełniane są masą jajeczną z dodatkiem szynki. W regionie Rodan-Alpy prawdziwą furorę robi ser reblochon, a także dania na bazie serów, takie jak: tartiflette, fondue, czy raclette. W południowo-wschodnim regionie, czyli Perigord można zjeść najdroższe grzyby świata, czyli trufle, a także zupę z bazylią.

Region południowej Francji przepełniony jest słońcem, a to sprzyja uprawie warzyw i owoców. W Prowansji znana jest mieszanka ziół prowansalskich, w której zawarte są tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek. Ten region słynie też z dostępu do Morza Śródziemnego, dlatego prym w nim wiodą dania z owoców morza. Bardzo znane jest słynne bouillabaisse, czyli gulasz rybny z dodatkiem skórek pomarańczy, ziół i szafranu. Ciekawą propozycją opartą na warzywach jest ratatouille, do której wykorzystuje się bakłażany, cukinię, suszone pomidory, czosnek i cebulę.

Kuchnia francuska to tak naprawdę podróż poprzez wspaniałe smaki i receptury doskonalone przez wieki. W tym tygodniu macie okazję skosztować specjałów wprost z samego serca Francji również w Secret Garden.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail