Czym najlepiej zastąpić słodycze?
13 grudnia 2016
Kulinarna podróż do Tajlandii
3 lutego 2017
Show all

Grecja to kraj mogący pochwalić się bogatą tradycją sięgającą już kilku tysiącleci. Turystom kojarzy się przede wszystkim ze starożytną architekturą, rzeźbą czy literaturą, jak również z cudownym śródziemnomorskim klimatem, pięknymi widokami oraz jedną z najlepszych europejskich kuchni.

Dzięki swojemu położeniu Grecja ma stały dostęp do świeżych owoców morza, ryb, soczystych owoców i warzyw. Ze względu na górzyste tereny, z mięs najczęściej jada się baranine i jagnięcine. Bardzo często w potrawach zamiast mięsa występują rośliny strączkowe. Tradycja grecka mówi natomiast, że trzema najbardziej charakterystycznymi składnikami kuchni greckiej są oliwa, zboża oraz wino, które są składnikami wielu charakterystycznych potraw.

Na przestrzeni wieków kuchnia grecka ewoluowała, odczuwając wpływ kuchni rzymskiej, arabskiej, tureckiej, bałkańskiej czy nawet słowiańskiej.

Tradycyjny grecki posiłek nie może rozpocząć się bez przekąsek zwanych mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite greckie sery, pieczywo oraz pasty do chleba. Podawane przekąski zazwyczaj są bardzo ostre  ich zadaniem jest pobudzenie apetytów gości.  Do najbardziej popularnych przekąsek zalicza się: kolokithakia tyganita- kabaczki smażone, piperies tyganites – paprykę smażoną, skordalia- pastę czosnkowo-fasolową do pieczywa, tzatziki – pastę czosnkową z ogórkami i miętą czy grecką fetę. Grecy lubują się także w Tiropitakia – małych zapiekanych trójkącików z ciasta filom najczęściej wypełnionych serem.

W kuchni greckiej znajdziemy również pożywne zupy. Zazwyczaj przygotowywane są z sycących składników takich jak soczewica, cieciorka czy groch. Do jednych z najpopularniejszych można zaliczyć Revithia – wegetariańską zupę, której głównym składnikiem jest właśnie cieciorka. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, dlatego najczęściej podaje się ją zimą.

Do najpopularniejszych dań głównych należą:

Musaka – danie stworzone z plastrów bakłażana i ziemniaków, mielonego mięsa wieprzowego oraz beszamelu, zapiekane w piekarniku. Jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni greckiej.

Souvlaki  – czyli szaszłyki podawane z dodatkami i sosami w wersji na talerzu lub zawinięte w pitę.

Kleftiko  – aromatycza jagnięcina pieczona w piekarniku razem z warzywami – cebulą, papryką, pomidorami i ziemniakami.

Gemista  – to nic innego jak faszerowane ryżem warzywa. Najczęściej są to papryki, pomidory, cukinie czy bakłażany.

Kolokithokeftedes  – to smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z cukinii z dodatkiem fety. Często przygotowuje się je także z ziemniaków.

Pastitsio  – potrawa podobna do musaki, ponieważ miejsce bakłażana i ziemniaków zajmuje makaron. Tutaj również całość zapiekana jest z mięsem mielonym i sosem beszamelowym.

Dolmades  – z wyglądu podobne do polskich gołąbków. Jest to ryż zawijany w młode liście winogron. Często podawane na zimno w formie przystawki.

Patrząc na tę różnorodność,  wcale nie dziwi fakt, że kuchnię grecką uznaje się za jedną z najlepszych kuchni na świecie.  Jeśli macie ochotę spróbować greckich przysmaków i oderwać się trochę od polskiego tradycyjnego jedzenia zapraszamy w tym tygodniu do Secret Garden!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail