Sekretna kuchnia świata
Amerykańska mieszanka kultur i smaków
6 marca 2017
Secret Garden i Just Chopped
Kuchnia arabska we współpracy z Just Chopped
5 kwietnia 2017
Show all

Historia kawy

kawa Secret Garden PGK

Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Były one ówcześnie spożywane w taki sposób, że gotowano je z dodatkiem masła i soli. Często przytacza się legendę o etiopskim pasterzu, który zauważył dziwne zachowanie swoich kóz po zjedzeniu jagód kawowca. Zaobserwował, że zwierzęta po ich spożyciu są bardzo aktywne i pobudzone. Zdziwiony zebrał kilka tych owoców, umył je i ugotował. Po wypiciu tajemniczego napoju przez całą noc nie mógł zasnąć.
Choć ziarna kawy znane już były trzy tysiące lat temu w Etiopii, to dopiero w średniowieczu arabscy Beduini rozpropagowali metodę prażenia i zaparzania kawy. To właśnie wraz z arabską ekspansją, zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się na całym Bliskim Wschodzie. Kawa budziła sporo kontrowersji wśród ortodoksyjnych muzułmanów. Była ona dla Arabów alternatywą dla zakazanego przez Mahometa wina, które nielegalnie sprzedawano w tawernach. To właśnie pobudzające właściwości palonych ziaren kawy uważane były za niebezpieczne. Jednak napój z czasem podbił ich podniebienia i zyskał akceptację. Arabowie parzyli kawę poprzez gotowanie całych jagód w gorącej wodzie. Podawano ją nie tylko w domach, również w specjalnych kawiarniach.

Jeśli chodzi o chrześcijańską Europę, to kawa dotarła tutaj dzięki imperium tureckiemu na przełomie XVI i XVII wieku. Często mówi się, że kawa to tzw. napój cywilizowany, ponieważ jej upowszechnienie w Europie wywołało zmiany nie tylko ekonomiczne , ale też kulturowe i obyczajowe. Na początku podchodzono do niej nieufnie i można ją było nabyć tylko w kilku miejscach: Amsterdam, Londyn czy Hamburg. Dopiero rekomendacja papieża Klemensa VIII położyła kres złej sławie kawy. Zamiast ją wykląć, pobłogosławił ją słowami: „Ten szatański trunek jest tak smaczny, że szkoda by było tylko dla niewiernych”. Pod koniec XVIII wieku ceny kawy spadły w całej Europie, a ona stała się tym samym dostępna dla wszystkich warstw społecznych Stworzona przez Holendrów Kampania Wschodnioindyjska wprowadzała i rozpowszechniała ziarenka kawy, a z początkiem XIX kawa stała się towerem handlowym.

Do Ameryki Południowej kawa trafiła w ciekawy sposób. Oficer marynarki wojennej, czyli Gabriel de Clieu zdobył z królewskiego ogrodu botanicznego Ludwika XIV krzew z ziarnami kawy i przywiózł sadzonkę na Martynikę. Tam ją posadził i po 50 latach  plantacje kawy rozpowszechniły się na resztę Karaibów i w całej Ameryce Południowej. W podobnie interesujący sposób ziarna kawowca dotarły do Brazylii. Francisco de Molo Palheta udał się po nie do Gujawy Francuskiej, ale Francuzi nie mieli ochoty się nimi z nim podzielić. Jednak Francisco zrobił ogromne wrażenie na żonie francuskiego gubernatora, a ta ofiarowała mu na pożegnanie bukiet kwiatów, w środku którego umieściła właśnie roślinę kawowca z ziarnami. Po przyjeździe do Brazylii, zasadzono pierwsze ziarna, a państwo to stało się głównym producentem kawy na świecie.

Od tego czasu kawę pito coraz częściej i w jeszcze bardziej wyszukany sposób. Obecnie jest ona zaraz po ropie naftowej, najlepiej sprzedającym się produktem na całym świecie. Kawa to aktualnie najpopularniejszy na świecie napój, wypija się jej około 400 mld filiżanek rocznie. Jaką kawę lubicie najbardziej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail