Hiszpańskie smaki w Secret Garden

sałatka
9 składników na sałatkę, które wspomagają proces odchudzania
13 czerwca 2016
Paella_hiszpania
Hiszpańskie dania, które warto spróbować
5 lipca 2016
Show all

Hiszpańskie smaki w Secret Garden

Kuchnia Hiszpańska

Kuchnia hiszpańska swoją historię kształtowała na podstawie wpływów z wielu regionów świata. Można znaleźć tutaj wpływy arabskie, francuskie czy też meksykańskie. Kuchnia hiszpańska jest niezwykle smaczna i bogata w różnorodne składniki. Jest to kraj zróżnicowany pod względem klimatu i ukształtowania terenu. Tyle ile regionów w słonecznej Hiszpanii, tyle samo regionalnych kuchni i kulinarnych tajników zawartych we wspaniałych potrawach.

Kraj ten słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają różnymi farszami, np. serem, cytrynami czy anchovis. Wytwarzane są też tutaj najwyższej jakości produkty regionalne, takie jak mięso i sery. Wiele tutejszych specjałów oznaczonych jest unijnym certyfikatem jakości DO, co świadczy o tym,że dany produkt został wytworzony w tradycyjny i naturalny sposób, charakterystyczny tylko dla danego gospodarstwa lub regionu. Do takich produktów należy m.in. surowa szynka jamon iberico oraz wszelkie sery kozie i owcze, jak choćby ser manchego. Dzięki dostępowi do wielkich zbiorników wodnych, czyli Morza Śródziemnomorskiego i Oceanu Atlantyckiego, głównymi składnikami są tutaj ryby i owoce morza. Hiszpanie bardzo cenią sobie też sosy, które według nich podkreślają smak tamtejszych potraw, dlatego chętnie stosują zioła oraz przyprawy ( szafran, tymianek, oregano).

Tak naprawdę, to każdy region Hiszpanii może poszczycić się innymi potrawami. W Valencii bardzo popularnym daniem na bazie ryżu i szafranu jest paella, która serwowana w jednym dużym naczyniu przypominającym patelnię. Kolejną sławną potrawą jest gazpacho, czyli odpowiednik polskiego chłodnika. Najczęściej jest on przygotowywany z pomidorów i papryki, ale zdarzają się też inne wariacje, np. gazpacho z melona. Bardzo popularnym daniem jest też tortilla de patatas, która przyrządzana jest z ziemniaków. Oczywiście w przypadku kuchni hiszpańskiej nie można zapomnieć o małych przystawkach, czyli tapasach. Świetnie smakują one w towarzystwie wina lub hiszpańskiego piwa. Sztandarową pozycją w kuchni hiszpańskiej są też patatas bravas, które podobnie jak frytki smażone są na głębokim oleju i podawane ze specjalnym sosem brava. Obok wina, prym wiedzie też sangria, która powstaje na bazie czerwonego wina, owoców i lodu. Jeśli chodzi zaś o słodkości, to w Hiszpanii bardzo popularne są churros, czyli długie pałeczki, które macza się w czekoladzie.

Nieodłącznym elementem śródziemnomorskiego stylu życia jest wspólne biesiadowanie w domach i restauracjach. Dlatego zabieramy Was w kulinarną podróż po Hiszpanii, pełną nowych smaków i pysznych zapachów.  Codzienne menu znajdziecie tu – Secret Garden Inea.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail