Charakterystyczne składniki kuchni chińskiej
4 października 2016
Popularne dania kuchni włoskiej
8 listopada 2016
Show all

Kulinarna podróż do Chin

Kuchnia chińska słynie z bogatej gamy aromatów i smaków. Nie sposób policzyć wszystkich potraw kuchni chińskiej ponieważ ich liczba sięga około 20 000.  Jednym z rarytasów, na który mogą pozwolić sobie tylko najbogatsi jest zupa z ptasich gniazd lub stuletnie jajko. Tradycyjnie obiad rozpoczyna się filiżanką herbaty, której zadaniem jest wzmożenie apetytu. Większość warzyw i owoców reprezentuje żeński pierwiastek, a produkty pikantne, smażone i mięsne mają w sobie pierwiastek męski.

Kuchnia chińska to najbardziej oryginalna i zróżnicowana kuchnia świata. Doskonałość tej kuchni to efekt ciężkiej pracy przez tysiące lat .Zaczęła się ona rozwijać za czasów pierwszych cesarzy. Już u zarania tego imperium uznano, że to co spożywamy ma duży wpływ na nasze zdrowie, sprawność umysłu i duszę. Kuchnia chińska skupia w sobie dziedzictwo kultury japońskiej, koreańskiej i azjatyckiej. Szczególnie silnie rozwijała się kuchnia dla dworu cesarskiego, gdzie przykładano dużą wagę do rodzaju spożywanych pokarmów. Najbardziej wykwintne dania mogły gościć tylko na stołach najwyższych rangą osobistości dworu. Z kolei zwykli poddani musieli zadowolić się potrawami bazującymi głównie na ryżu.

Chiny to rozległy obszar, dlatego też kuchnia ta podzieliła się na wiele odmian z własnymi przepisami. Tym co łączy wszystkie regiony jest bazowanie na pięciu fundamentalnych smakach: słodkim, kwaśnym, gorzkim, słonym i cierpkim. Chodzi o zachowanie równowagi w mieszaniu smaków. Najbardziej popularne kuchnie to: syczuańska, szanghajska, kantońska i pekińska.

Kuchnia syczuańska rozwinęła się w zachodnio- centralnej części Chin, a dokładniej w prowincji Syczuan. W kuchni tej stosuje się chilli oraz inne odmiany papryki. Dla zachowania zasady 5 smaków używa się różnych rodzajów cukru, które odpowiadają za słodycz dań, octu dla zakwaszenia potrawy, a dla zachowania gorzkiego smaku dodaje się gorzkiego melona. W tym regionie używa się też bardzo dużo soli, popularny jest też czosnek, olej sezamowy i imbir. Kulinarną specjalnością tej części kraju jest tofu ospowatej baby, czyli mieszkania kawałków sojowego tofu z wieprzowiną lub wołowiną w gęstym pikantnym sosie.

Kuchnia kantońska rozwinęła się w prowincji Guangdong w południowej części Chin. Jest ona jedną z najbardziej rozpoznawalnych z kuchni chińskich na świecie. To właśnie za sprawą imigrantów tego regionu, którzy zaczęli zakładać chińskie restauracje na Zachodzie. Charakteryzuje się ona mnogością smaków i duża zasobnością we wszystkie dary morza.W daniach spotykamy często dużą ilość mięsa, takiego jak: wołowina, wieprzowina, ślimaki, węże itd. Czas gotowania jest stosunkowo krótki , co pozwala zachować naturalny smak potraw. Jeśli chodzi o przyprawy, to są raczej łagodne: imbir, wino ryżowe, sos sojowy. Katalończycy często też konserwują potrawy, dzięki czemu zyskują one intensywny posmak: suszone krewetki, sfermentowane tofu.

Z kolei kuchnia szanghajska zaliczana jest do najdelikatniejszych z regionalnych kuchni chińskich. Jest ona bardzo łagodna i słodka. Do przyprawiania potraw używa się dużej ilości alkoholu. Wiele sosów doprawianych jest cukrem, dlatego często pojawia się tutaj smak słodko- kwaśny. Kuchnia ta jest bogata w owoce morza i ryby, a nawet rośliny morskie ( wodorosty).

Na rozwój kuchni pekińskiej duży wpływ miał chłodny klimat. Zimą jada się tutaj dość tłusto i spożywa się dużo jagnięciny i baraniny. Do przyprawiania potraw Chińczycy używają dużo wina ryżowego. W kuchni pekińskiej jest też wiele potraw, które przyrządzane są z niezwykłym pietyzmem. Daniem które wskazuje na niezwykły kunszt kucharzy jest pracochłonna w przygotowaniu- kaczka po pekińsku.Charakterystyczną metodą przygotowywania potraw jest metoda szybkiego smażenia bez użycia tłuszczu, dzięki czemu danie zyskuje charakterystyczny dymny posmak. Słynną na całym świecie potrawą są też pierożki z różnym nadzieniem. Zazwyczaj nadziewa się je wołowiną lub wieprzowiną i warzywami i podaje w towarzystwie azjatyckich sosów. Z tego regionu pochodzi też “chińskie spaghetti”, czyli zhajiang.

Każdy region ma swoje wieloletnie tradycje i bogatą historię. Niezależnie jednak od wszelkich różnic, kuchnię chińską łączy zamiłowanie do harmonii smaku, struktury pożywienia oraz aromatu i koloru. W Secret Garden pragniemy poznawać smaki różnych kuchni świata. Tym razem postawiliśmy na pyszną kuchnię chińską, która słynie z oryginalnych i różnorodnych smaków. Zapraszamy do spróbowania 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail