franczyza restauracja
Franczyza restauracji Secret Garden – pomysł na udany biznes
25 lipca 2016
Kuchnie świata Indie
Charakterystyczne potrawy kuchni indyjskiej
1 sierpnia 2016
Show all

Kulinarna podróż do Indii

kuchnie świata indie

Kuchnia indyjska zaskakuje nie tylko barwami i ilością przypraw, ale również sposobem przygotowywania dań. Na jej rozwój wpłynęła różnorodność tradycji, obyczajów i wierzeń ludowych. Mnogość odmiennych kultur stworzyła wspólny dorobek cywilizacyjny, którego jednym z elementów jest sztuka kulinarna. Kuchnia indyjska pobudza wszystkie zmysły i bazuje na jak najbardziej naturalnych składnikach. Aromatyczne przyprawy (imbir, czarnuszka, czosnek) nadają każdej potrawie wyrazisty smak. Dodatkowo zawartość antyoksydantów w licznych przyprawach korzystnie wpływa na zdrowie, zapobiegając wielu schorzeniom.

Kuchnia indyjska jest różna w zależności od szerokości geograficznej. Południe kraju charakteryzuje wielki wpływ islamu, a co za tym idzie nie spożywa się wieprzowiny, a dania są mniej ostre. W tych rejonach powszechny jest więc wegetarianizm. Niezbędnego białka dostarczają więc rośliny strączkowe, dlatego w tej kuchni znajdziemy dużą ilość przepisów na dania z soczewicy, grochu, ciecierzycy i fasoli.Hindusi często używają warzyw, a sosy zaprawiają jogurtem lub mleczkiem kokosowym. Na północy dodatkiem do dań jest pszenne pieczywo, a na południu ryż. W zależności od kreatywności, ryż może być wykorzystany w najróżniejszy sposób oraz stanowić fundament niezwykle wyrafinowanych dań.  Co ciekawe, na południu Indii powinno się jeść zawsze prawą ręką, ponieważ lewa uznawana jest za nieczystą. Tutaj często potrawy spożywa się na dużych liściach bananowca, na którym układa się kolejno różne przysmaki. Kuchnia z południa jest bardziej lekkostrawna niż jej północna odmiana.

Najbardziej znaną potrawą Indii północnych jest curry, czyli mięso duszone z wieloma przyprawami, które podawane jest ze specjalnie przyrządzonymi warzywami. Bardzo popularne są też podpłomyki, czyli chlebki w kształcie dużych placków. Napojem charakterystycznym dla tej części kraju jest lassi, który przygotowywany jest na bazie jogurt, cukru, soli i owoców. W południowej części przeważa kuchnia wegetariańska, a posiłek zazwyczaj kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, które łagodzą ostrość dań. Typowe śniadanie składa się z tzw. dosa, czyli naleśnika z mąki ryżowej, placków z dodatkiem chutneyi sambar oraz ostrej zupy z soczewicy.

Warto wspomnieć też o tym, że spożywanie posiłków w Indiach jest prawdziwym rytuałem. Jest on celebrowany, a na stole pojawiają się tradycyjne dania kuchni indyjskiej. Bardzo ważną tradycją w Indiach jest posiadanie przez dane domostwo masali, czyli indywidualnie skomponowanej mieszanki smaków, którą doprawia się posiłki.

Pomimo zdecydowanych różnic pomiędzy regionami, jest coś dco łączy odmienne tradycje kulinarne- przyprawy. To właśnie one decydują o charakterystycznym smaku przyrządzanych dań.Na gorącym południu królują pikantne dania z chili, które wbrew pozorom pozwalają ochłodzić organizm. Z kolei na północy stosuje się łagodniejsze mieszanki ziół. Wiele z przypraw stosowanych przez Hindusów ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Kolendra, kardamon, cynamon mają dobry wpływ na żołądek i regulują przemianę materii. Z kolei papryczka chili uważana jest za doskonały środek antydepresyjny, ponieważ zawarta w niej kapsaicyna pobudza wydzielanie endorfin.

W Secret Garden postanowiliśmy przybliżyć Wam smaki aromatycznej i smacznej kuchni indyjskiej. Czekamy na Was! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail