Kulinarna podróż do Tajlandii

Greckie przysmaki
30 grudnia 2016
Secret Garden wspiera młodych sportowców
15 lutego 2017
Show all

Kulinarna podróż do Tajlandii

Tajlandia, czyli kraj wolnych ludzi. Słowo “Thai” (ไทย) znaczy po tajsku wolny. W kuchni tajskiej wyraźnie widać wpływy kulinarnych tradycji Chin i Indii, które jednak nie zdominowały jej oryginalności, która wyraża się w używanych składnikach, smakach i sposobie podawania posiłków.

Do najpopularniejszych składników kuchni Syjamu należą imbir, galangal, mleczko kokosowe, limonki, liście kaffiru, tofu, bazylia tajska czy tajskie chilli, które co ciekawe jest zielone, żółte oraz czerwone i jest tą samą papryką zrywaną w różnych etapach dojrzewania. Każdy wielbiciel owoców morza w Tajlandii poczuje się jak w raju, gdyż ryby, krewetki i skorupiaki są w tamtejszej kuchni bardzo popularna. Trudno się dziwić – linia brzegowa ma ponad 2600 km długości. Najbardziej tradycyjnym daniem jest oczywiście ryż, a konkretnie ryż jaśminowy, którego delikatny smak i aromat są nie pomylenia z żadnym innym gatunkiem. Kuchnia tajska uważana jest za najzdrowszą, najbardziej zróżnicowaną, najsmaczniejszą i jednocześnie najmniej skomplikowaną kuchnie Azji. Czy to kosztując Tajlandii w Secret Garden czy w tym pięknym kraju, warto znać kilka podstawowych nazw, w czym pomoże nasz krótki słowniczek:

  • bami – makaron jajeczny z mięsem i warzywami
  • kaeng – potrawy typu curry
  • pad thai – gruby makaron ryżowy, główny element to sos
  • tom kha kai – łagodne curry z kurczakiem
  • tom yum – zupa zrobiona na bazie pasty chili (słodko-kwaśna ) z dodatkiem galangalu i liści kaffiru
  • yam – bardzo ostra sałatka

Tajowie zwracają ogromną uwagę na etykietę podczas posiłków, między innymi należy uważać na prawidłowe trzymanie sztućców – widelec zawsze w lewej, łyżka w prawej ręce. Noża nie spotkamy na tajskim stole, nie jest on potrzebny, gdyż składniki, w tym mięso przed przyrządzaniem jest krojone na kawałki. Dania podaje się na środek stołu, a wszyscy nabierają z nich na swoje talerze w zależności od własnych potrzeb. Oprócz łyżki można także skorzystać z tradycyjnych pałeczek, ale w przypadku potraw z makaronem wymaga to już trochę wprawy 🙂

Kuchnia Tajska już od poniedziałku w Secret Garden!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail