Kulinarna podróż do Tajlandii

kuchnia grecka
Greckie przysmaki
30 grudnia 2016
16587076_1366960140014079_3226322947599292750_o
Secret Garden wspiera młodych sportowców
15 lutego 2017
Show all

Kulinarna podróż do Tajlandii

kuchnia tajska

Tajlandia, czyli kraj wolnych ludzi. Słowo “Thai” (ไทย) znaczy po tajsku wolny. W kuchni tajskiej wyraźnie widać wpływy kulinarnych tradycji Chin i Indii, które jednak nie zdominowały jej oryginalności, która wyraża się w używanych składnikach, smakach i sposobie podawania posiłków.

Do najpopularniejszych składników kuchni Syjamu należą imbir, galangal, mleczko kokosowe, limonki, liście kaffiru, tofu, bazylia tajska czy tajskie chilli, które co ciekawe jest zielone, żółte oraz czerwone i jest tą samą papryką zrywaną w różnych etapach dojrzewania. Każdy wielbiciel owoców morza w Tajlandii poczuje się jak w raju, gdyż ryby, krewetki i skorupiaki są w tamtejszej kuchni bardzo popularna. Trudno się dziwić – linia brzegowa ma ponad 2600 km długości. Najbardziej tradycyjnym daniem jest oczywiście ryż, a konkretnie ryż jaśminowy, którego delikatny smak i aromat są nie pomylenia z żadnym innym gatunkiem. Kuchnia tajska uważana jest za najzdrowszą, najbardziej zróżnicowaną, najsmaczniejszą i jednocześnie najmniej skomplikowaną kuchnie Azji. Czy to kosztując Tajlandii w Secret Garden czy w tym pięknym kraju, warto znać kilka podstawowych nazw, w czym pomoże nasz krótki słowniczek:

  • bami – makaron jajeczny z mięsem i warzywami
  • kaeng – potrawy typu curry
  • pad thai – gruby makaron ryżowy, główny element to sos
  • tom kha kai – łagodne curry z kurczakiem
  • tom yum – zupa zrobiona na bazie pasty chili (słodko-kwaśna ) z dodatkiem galangalu i liści kaffiru
  • yam – bardzo ostra sałatka

Tajowie zwracają ogromną uwagę na etykietę podczas posiłków, między innymi należy uważać na prawidłowe trzymanie sztućców – widelec zawsze w lewej, łyżka w prawej ręce. Noża nie spotkamy na tajskim stole, nie jest on potrzebny, gdyż składniki, w tym mięso przed przyrządzaniem jest krojone na kawałki. Dania podaje się na środek stołu, a wszyscy nabierają z nich na swoje talerze w zależności od własnych potrzeb. Oprócz łyżki można także skorzystać z tradycyjnych pałeczek, ale w przypadku potraw z makaronem wymaga to już trochę wprawy :)

Kuchnia Tajska już od poniedziałku w Secret Garden!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail