Popularne dania kuchni włoskiej

Kulinarna podróż do Chin
4 października 2016
Czym najlepiej zastąpić słodycze?
13 grudnia 2016
Show all

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej lubianych kuchni zagranicznych w Polsce. Pyszne pizze, aromatyczne pasty, świeże owoce morza czy różnego rodzaju sery powodują, że potrawy tej kuchni mają ogromną rzeszę fanów. Wielowiekowa tradycja, położenie geograficzne, które sprzyja rolnictwu, a przede wszystkim pielęgnowana z pokolenia na pokolenie kultura gotowania, sprawiają że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej cenionych kuchni na świecie.

Dania kuchni włoskiej cechuje niezwykła prostota w ich przygotowaniu. Potrawy te są lekkostrawne, przyrządzone z najwyższej jakości składników, co powoduje, że kuchnia ta należy do jednej z najzdrowszych w Europie. Na terenie Włoch naliczono około 250 rodzajów wędlin, ponad 400 rodzajów sera, prawie 200 różnych sposobów przygotowania dań z ryb oraz jarzyn czy ponad 200 rodzajów pieczywa. Nie należy oczywiście zapominać o różnych rodzajach oliwy z oliwek, bardzo wielu odmianach wina jak i niezliczonej ilości produktów cukierniczych. Brzmi imponująco? I to jak! Postaramy się teraz przybliżyć Wam najsłynniejsze włoskie dania pochodzące z różnych regionów kraju.

Bez wątpienia dla wielu najbardziej popularnym włoskim daniem jest pizza, danie wywodzące się z Neapolu. Niemal w każdej włoskiej pizzeri  znajdziemy najprostszą, a tym samym dla wielu najlepszą pizzę – margharitę. Danie składające się ze składników, które swoimi kolorami tworzą flagę Włoch – biała mozzarella, zielona bazylia i czerwone pomidory. Pizza doczekała się wielu odmian, można powiedzieć, że jest to danie, które dzięki odpowiednim dodatkom, każdy może dopasować pod swoje gusta.

Kolejnym znanym rejonem Włoch jest Bolonia, która słynie z pysznego makaronu. Spaghetti bolognese, to cienki i długi makaron podawany z mięsem mielonym i sosem z pomidorów. W innych rejonach Włoch można znaleźć pasty przygotowywane na wiele różnych sposobów. Znajdziemy makarony ze szpinakiem, owocami morza, grzybami czy różnego rodzaju serami. Sekretem przygotowania dobrego makaronu jest ugotowanie go w odpowiedni sposób oraz użycie dobrych jakościowo i świeżych składników.

Pozostając przy mącznych potrawach, nie możemy pominąć lasagne, czyli płatów makaronu przekładanych mięsem mielonym i sosem z pomidorów, zapiekanych z serem czy tortellini – niewielkich pierożków podawanych z mięsnym lub serowym nadzieniem.

Sery zajmują osobną pozycję w kulinarnej tradycji Włoch. Najpopularniejszymi serami włoskimi są mozzarella, parmezan oraz gorgonzola. Bardzo często restauracje serwują przekąski tak zwane deski serów, dzięki czemu klienci są w stanie poznać różne smaki serów i delektować się nimi w towarzystwie pysznego wina czy pasujących do nich owoców, które pozwalają dodatkowo uwydatnić ich smak.

Równie ważne w kuchni włoskiej są owoce morza oraz ryby. Risotto lub makarony z owocami morza, zupy rybne, czy półmiski z małżami, kalmarami czy krewetkami to dania, które spróbować musi każdy turysta planujący zwiedzić Włochy.

Warto podkreślić, że Włosi cenią sobie jakość produktów z których przyrządzają potrawy. Oliwa extra virgin, świeża bazylia, oregano czy tymianek to podstawa wielu aromatycznych dań. W kuchni tej używa się także dużo pomidorów, cebuli, czosnku, rukoli czy oliwek. Świeże owoce i warzywa dominują w wielu daniach.

Włosi to także twórcy znakomitych deserów. To właśnie tam powstało słynne kawowe tiramisu, śmietankowa panna cotta czy znane na całym świecie lody podawane z bakaliami, świeżymi owocami czy prawdziwą gorzką czekoladą.

Zwieńczeniem potraw kuchni włoskiej są różnorodne białe i czerwone wina pochodzące z różnych regionów kraju.

W tym tygodniu w Secret Garden, postanowiliśmy przybliżyć Wam właśnie włoskie smaki. Mamy nadzieję, że pozwoli Wam to, chociaż na chwilę przenieść się do tej aromatycznej i pysznej krainy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail