Popularne desery i ich historia

Przyprawy świata
10 sierpnia 2016
Francja – podróż przez wspaniałe smaki i receptury doskonalone przez wieki
2 września 2016
Show all

Popularne desery i ich historia

Niektóre z deserów stały się ważnymi elementami narodowej tradycji kulinarnej i od lat kojarzą nam się z danym krajem. Są też takie przysmaki, które toczą się narodowe spory. Do najsłynniejszych twórców deserów należą Włosi i Francuzi.

Panna cotta

Aksamitna konsystencja, delikatny waniliowy smak i aromat słodkich truskawek to podstawa jednego z najbardziej znanych włoskich deserów. „Panna” po włosku oznacza śmietankę, a „cotta” jest przymiotnikiem pochodzącym odm czasownika cuocere, czyli gotować. Jedna z historii głosi, że pewien kucharz przez nieuwagę zostawił garnuszek ze śmietaną i cukrem na ogniu, ale ku jego zdziwieniu masa zgęstniała i nabrała delikatnego smaku. Dodał do niej kwaskowy mus ze świeżych malin oraz udoskonalił odrobiną wanilii i żelatyny. Panna cotta to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych włoskich przysmaków, który swoją popularność zawdzięcza prostocie wykonania i delikatnemu smakowi.

Tiramisu

Tiramisu pochodzi z Włoch,a jego pochodzenie jest przedmiotem sporu pomiędzy Wenecją, Florencją, Sieną i Treviso. Słodki specjał przyrządzany jest w wielu wariantach. Jednym z jego składników jest kawa, której przypiusje się pobudzające właściwości.

Toskańczycy twierdzą, że twórcą tiramisu był ich książę Cosimo II de Medici, który miał serwować deser podczas posiedzeń rady księstwa. Z kolei mieszkańcy Wenecji upierają się, że weneccy urzędnicy znali smak tiramisu duże wcześniej zanim rodzina Medidicich zaznaczyła swój udział w historii kraju. Przekonują, że stolicą deseru jest Wenecja, a argumentują to tym,, że nazwa jego wywodzi się właśnie stąd. Legenda głosi, że przysmak stał się popularny, ponieważ weneccy dworzanie odkryli, że jest on silnym afrodyzjakiem.

Deser tiramisu stał się znany na całym świecie wówczas, gdy włoscy żołnierze w niewoli alianckiej otrzymywali z domów paczki, a tam właśnie krył się ten przysmak. Najlepiej spożywać go w towarzystwie espresso lub z kieliszkiem białego wina. Bon Appetit!

Creme Brulee

Creme Brulee to jeden z najsłynniejszych deserów na świecie. W dosłownym znaczeniu nazwa tego przysmaku oznacza „przypalony krem”. Jak podają różne źródła creme brulee został stworzony przez zupełny przypadek. Najprawdopodobniej jest on dziełem Massialota, który jako pierwszy podał na niego przepis w jednej z książek kucharskich. Szef kuchni dużo podróżował po świecie i najprawdopodobniej to właśnie z zaczerpniętych tam inspiracji udało mu się stworzyć creme brulee. Z kolei Katalończycy upierają się, że to oni byli twórcami pierwowzoru tego deseru. Ich zdaniem w XIX wieku Katalonię odwiedził francuski biskup, dla którego przygotowano deser, Jednak słodki krem wyszedł zbyt mało gęsty, a w związku z tym że było mało czasu aby przygotować inny specjał, to kucharze go podgrzali, a na jego wierzchu stworzyli cukrową skorupę.

Klasyczny creme brulee powstaje na bazie kremu z jajek, śmietanki krówki, białego cukru i wanilii.

Sachertorte

To jeden z najsłynniejszych tortów na świecie, a o jego tajemniczej recepturze krążą różne legendy. Stanowi on kwintesencję wiedeńskiego smaku. Receptura tortu do dziś pozostaje tajemnicą, którą w 1832 roku stworzył Franz Sacher. To specjał o intensywnym czekoladowym smaku i aromacie przypraw, którego warstwy przekłada się masą morelową, a całość oblewa czekoladą. Zazwyczaj tort Sachera podaje się z odrobiną bitej śmietany i filiżanką mocnej kawy lub herbaty.

Baklawa

To słodki przysmak, który wywodzi się z krajów bałkańskich. Jego intensywny aromat i słodycz przywodzi na myśl smaki charakterystyczne dla kulinarnej tradycji krajów Bliskiego Wschodu. Baklawa przyrządzana jest z cienkich płatów ciasta, które następnie przekładane są masą miodowo- orzechową. Na samym końcu ciasto przyozdabia się lukrem i orzechami.

A jakie są Wasze ulubione desery?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail