Charakterystyczne potrawy z regionów Hiszpanii

Paella_hiszpania
Hiszpańskie dania, które warto spróbować
5 lipca 2016
Secret Garden pgk
Secret Garden w poznańskim PGK Centrum
11 lipca 2016
Show all

Charakterystyczne potrawy z regionów Hiszpanii

kuchnia hiszpani

Kuchnia hiszpańska ma swoje niepowtarzalne potrawy, przyprawy, składniki kulinarne. Każda gospodyni dba o to, aby mieć zawsze pod ręką pomidory, paprykę czy oliwę z oliwek. Co ważne kuchnia śródziemnomorska jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa.

Warto wspomnieć, że Hiszpania składa się z 19 regionów, które dbają o swoją autonomię kulturalną, co naturalnie przekłada się też na kulinaria i serwowane tam dania.

Kuchnia baskijska jest uważana za najlepszą w kraju. Słynie ona z przyrządzania smacznych ryb, a najpopularniejszymi gatunkami są dorsz i morszczuk. Ważne miejsce zajmuje również tuńczyk, który jest głównym składnikiem zupy o nazwie marmitako. Specjalnością baskijskich szefów kuchni jest gotowany homar europejski, kałamarnica w sosie własnym oraz malutkie węgorze zwane anguilas. Kraj Basków słynie też z wyrobów mlecznych. Bardzo znany jest ser Idiazabal, który wytwarzany jest z mleka owiec rasy Lacha. Specyficznym serem jest też cuajada, który powstaje na bazie zsiadłego mleka owczego lub koziego. Świetnie smakuje w towarzystwie konfitury owocowej lub miodu. Jeśli chodzi o trunki, to bardzo znane jest klasyczne wino z regiony Rioja Alavesa. Baskowie wytwarzają również cydr, który jest bardziej gazowany od innych tego typu napojów. W tym regionie popularna jest poprzeczna przekąska zwana pintxos.

Typowym daniem w kuchni galicyjskiej jest cocido gallego. Uznaniem cieszy się też łagodny i miękki żółty ser tetilla. Znane są również pierogi empaniadas gellegqas z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym. Uwielbiam przysmakiem w tym regionie są papryczki pimientos de Padron, które są bardzo ostre i stanowią świetny dodatek do różnych potraw. Galicyjskim przysmakiem są puplo a la gallega, czyli gotowana ośmiornica podawana z ziemniakami, oliwą z oliwek i ostrą mieloną papryką. W tym regionie Hiszpanii łowi się wiele ryb, przede wszystkim turbota, którego następnie przyrządza się z pietruszką, miętą i czosnkiem. Ciekawym daniem jest też langusta w sobie czekoladowo- warzywnym. W kuchni galicyjskiej bardzo ceni się też małże. Jeśli chodzi zaś o ciasto, to znana jest tarta se Santiado, która robiona jest z masy jajecznej, cukru i migdałów.

Andaluzja to region obfitujący w ryby i owoce morza. Typowe przystawki w tym regionie aceitunes aliniadas, czyli przyprawiane oliwki oraz pikantne młode ziemniaczki, a także szaszłyki z warzywami. W Andaluzji nieodłącznym elementem wszystkich potraw jest oliwa z oliwek. Używa się jej między innymi do gazpacho. Znany alkohol andaluzyjskie to sherry, które świetnie współgra z potrawami rybnymi. W tej kuchni można dostrzec silne wpływy kultury arabskiej. Przejawia się to w obfitości ziół i przypraw.

Kuchnia Katalonii jest bardzo zróżnicowana. Królują tu wiec ryby, owoce morza, ale też mięsa: dziczyzna czy jagnięcina. Charakterystycznym wyrobem jest ser mato, ktorry wyrabiany jest na bazie mleka koziego, który świetnie smakuje z miodem i owocami. W przypadku wędlin nie można pominąć jakbutifarra( kiełbasa biała lub czarna). Bardzo znany jest też pochodzący z tego regionu Hiszpanii sos alioli, który zawiera świeży czosnek, migdały, pieczone pomidory i oliwę. Ze słodyczy najbardziej znany jest delikatny kremowy deser przygotowywany na bazie jajek ,który jest podobny do francuskiego creme brûlée.

Jednym z najbardziej wyróżniających się składników charakteryzujących kuchnie kastylijską jest szafran. W tej części Hiszpanii wiele potraw przyrządzanych jest na bazie czosnku. Typowo kastylijskim produktem jest owczy ser  queso manchego, który jest podstawą wielu potraw, np. krokietów lub placuszków. W roli przystawki ser ten świetnie smakuje w połączeniu z winem. W Kastylii spożywa się również wiele dań mięsnych. Z warzyw króluje tutaj bakłażan, który może być faszerowany serem mannchego. Ze słodyczy słynny jest marcepan z Toledo, w którego składzie znajduje się przynajmniej 50 % migdałów i naturalne cukry z miodu.

W Aragonii najważniejszym elementem kuchni są mięsa, np. pieczony udziec jagnięcy. W tej części króluje dziczyzna. Jeśli przyjrzymy się przyprawom, jakie tutaj dominują to możemy odszukać w nich wpływ arabskie. Popularnym daniem jest kurczak w warzywnym sosie z papryczkami. Aragońska szynka zajmuje w tej kuchni tez ważne miejsce. W dolinie rzeki Ebro znajdują się tereny obfitujące w warzywa i owoce, które ze względu na specyficzny klimat rosną tam dużo dłużej niż w innych regionach.

Kuchnia asturyjczyków jest bardzo bogata i urozmaicona. Na tym terenie wytwarza się aż 40 gatunków sera. Najsłynniejszym z nich jest niebieski, miękki ser pleśniowy queso de Cabrales. Jest on bardzo słony, ma intensywny smak i aromat. Ważnym elementem asturyskiej kultury jest cydr, który też jest składnikiem wielu regionalnych potraw. Deserem królującym w regionie jest ryż na mleku, który nierzadko łączony jest z cynamonem czy skórką z pomarańczy. Warto wspomnieć też o pysznym deserze na bazie kasztanów, który połączony jest z czekoladową nutą.

Jak widać, kuchnia hiszpańska pełna jest rozmaitych smaków i zapachów. To właśnie ta różnorodność stanowi o tym, że jest ona tak lubiana. Dieta śródziemnomorska jest ponadto bardzo zdrowa i bogata w wartościowe składniki odżywcze. Pamiętajcie, że przez cały tydzień serwujemy w Secret Garden dania nawiązujące do tej właśnie kuchni! 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail