Kuchnie świata Indie
Charakterystyczne potrawy kuchni indyjskiej
1 sierpnia 2016
desery poznań
Popularne desery i ich historia
26 sierpnia 2016
Show all

Przyprawy świata

bazylia

Szczypta smaku doda każdej potrawie pikanterii. Właściwie dobrane i skomponowane przyprawy kuchenne pozwalają przenieść się na czas posiłku do odległego Meksyku, Prowansji, Indii oraz innych regionów świata.

Bazylia

Nazwa bazylii pochodzi od greckiego słowa basileus, co oznacza króla lub królewski. Bazylia pochodzi z Indii, gdzie jest uznawana jest za święte ziele. Za specyficzny smak rośliny odpowiadają olejki eteryczne znajdujące się w jej liściach. Poza powszechnym wykorzystaniem bazylii w medycynie, jest ona stosowana w wielu kuchniach na całym świecie. Niepowtarzalny smak i aromat zagwarantowały jej tak dużą popularność. Warto dodać, że działa ona odstraszająco na komary i posiada właściwości antyseptyczne, dlatego polecana jest osobom zmagającym się z problemami skórnymi.

Cynamon

Cynamon pochodzi z Ameryki Południowej i Południowo-Wschodniej Azji. Jest to bardzo cenna roślina  w kulinarnym świecie. Cynamon posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego używa się go w walce z różnymi infekcjami. Najczęściej wykorzystuje się go jako dodatek do różnego rodzaju przetworów mlecznych, a także różnych ciast.

Oregano

Oregano charakteryzuje się oryginalnym smakiem, a ze względu na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Oregano jest jedną z najpopularniejszych roślin wykorzystywanych przy przyprawianiu pizzy. Doskonale też wzbogaci smak mięsa, oliwy lub sałaty.

Kminek

Z tą przyprawą wiąże się bardzo wiele legend. Dawniej wierzono, że roślina ta pozwala zapobiegać kradzieżom przedmiotów, w których znajdowało się jej nasiono. Jeszcze inna legenda głosi, że kminek sprawiał, że kochankowie cały czas pałali do siebie ogromny, namiętnym uczuciem. Współcześnie, najczęściej wykorzystuje się go do przygotowywania chleba, ale równie często spotyka się go w towarzystwie sera. Kminek często wykorzystuje się do robienia specjalnej herbaty – ze względu na jego właściwości ta ma zbawienny wpływ na system trawienia i jest w stanie przeciwdziałać różnego rodzaju problemów właśnie z nim związanym.

Pieprz

To jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchni. Pieprz ma bardzo charakterystyczny zapach i zawiera dużą ilość witamin, co czyni go wartościowym składnikiem odżywczym. Stanowi on doskonały dodatek do niemal każdego dania.

Tymianek

Tymianek wywodzi się z południowej Europy. Jest on bogaty w witaminę B6, której przypisuje się przede wszystkim wpływ na poziom stresu. Tymianek jest też bogatym źródłem potasu, żelaza i magnesu. Dobrze sprawdza się w towarzystwie wielu potraw.

Majeranek

To bardzo aromatyczna przyprawa pochodząca z Egiptu i Arabii. Jest doskonałym składnikiem zdrowej diety, ponieważ bogaty jest w antyoksydanty, wapń i żelazo. Majeranku najczęściej używa się do przygotowywania specjalnych herbat.

Imbir

Pochodzi z Indii i Chin. Był on bardzo ważny w medycynie chińskiej, a jego nazwa przez wieki wspominana była w pismach Konfucjusza. Świeży imbir jest podstawowym składnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Jest on używany jako przyprawa do pasty curry. Miękki i młody imbir można wykorzystać jako składnik sałatek.

Kurkuma

Kurkuma wykorzystywana jest w postaci zmielonej. Jej zastosowanie jest dość szerokie. W Indiach np. dodawana jest do słodkich potraw, nadając im charakterystyczną cierpką nutę. W kuchni marokańskiej wykorzystuje się kurkumę do przyprawiania mięs

Kolendra

Pochodzi z Bliskiego Wschodu i południowej Europy. Kolendra najczęściej spotykana jest w postaci grubo zmielonej lub drobno sproszkowanej. Najczęściej znajduje ona zastosowanie jako dodatek do curry. Ziarna kurkumy mogą być również dodatkiem aromatyzującym gulasze i zupy. Dobrze komponuje się też z mięsem i dziczyzną. To też dodatek wykorzystywany w różnych wypiekach.

Aromatyczna i zdrowa kuchnia potrzebuje przypraw. Różnorodność smaków i zapachów ziół sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail