Smaki Kitaju, czyli kuchnia chińska w Secret Garden

Secret Garden i Just Chopped
Kuchnia arabska we współpracy z Just Chopped
5 kwietnia 2017
Włoskie wakacje w Secret Garden
1 sierpnia 2017
Show all

Smaki Kitaju, czyli kuchnia chińska w Secret Garden

Kuchnia chińska jest jedną z najbogatszych w całym kulinarnym świecie. Ze względu na wielkość kraju między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Co ważne kuchnia ta jest bardzo bogata w różnego rodzaju warzywa, ciekawostką może być, że powszechnie używa się w niej ziemniaków jednak odwrotnie do kuchni europejskiej traktowane są jako zwykłe warzywo a nie jako “wypełniacz”.

Geograficznie można wyróżnić można różne odmiany kuchni chińskiej, najpopularniejsze poza Chinami to:

  • pekińska – kuchnia północnych Chin, oparta na tradycjach kulinarnych prowincji Hebei i Szantung. Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Dania z ryżu należą do rzadkości. Duży wpływ na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości Mongołowie, wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie i smażone.
  • kantońska – kuchnia południowych Chin (okolic Kantonu oraz Hongkongu), najbardziej znana na Zachodzie, używająca głównie ryżu i drobno posiekanych składników szybko smażonych na woku. W morskich regionach Chin dominują potrawy z ryb i owoców morza.
  • szanghajska – kuchnia wschodnich Chin (miasta Szanghaj, Suzhou, Hangzhou i Nankin, charakteryzująca się słodkim smakiem (brązowy cukier dodaje się często do dań mięsnych). Słynie z ryb i owoców morza.
  • syczuańska – kuchnia Chin zachodnich, oparta na wołowinie, bardzo pikantna. Słynie z potraw wędzonych.

Etykieta przy chińskim stole

Potrawy zwykle je się pałeczkami z miseczek, zaś zupy łyżką. Napoje należy dolewać współbiesiadnikom, nigdy sobie. Pałeczki w Chinach, Wietnamie, Korei i Japonii znane od wieków. Reszta świata stosunkowo od niedawna interesuje się tym sposobem jedzenia. Pałeczki są jednym z najpopularniejszych sposobów jedzenia posiłków. Kuaizi (chińskie pałeczki) są przeważnie kwadratowe i mają tępe zakończenie. Hashi (japońskie pałeczki) są zazwyczaj zaokrąglone i mają stożkowatą końcówkę. Kuaizi są trochę większe niż japońskie hashi, ale zastosowanie jest praktycznie identyczne. Pałeczki są wytwarzane z najróżniejszych materiałów, ale najpopularniejsze są drewniane i bambusowe. Dawniej wytwarzano je także z kości słoniowej, metali (także ze złota) i innych materiałów.

Zasady jedzenia pałeczkami

  • na pałeczki nie powinno się nabijać jedzenia,
  • po posiłku odkłada się je na specjalne podkładki,
  • nie powinno się nimi gestykulować, ponieważ w krajach azjatyckich uznawane jest to za obrazę,
  • nie powinno się oblizywać pałeczek,
  • krzyżowanie pałeczek przynosi nieszczęście.

Co każdy Chińczyk ma w kuchni?

  • Wok – to najbardziej uniwersalne narzędzie stosowane w chińskiej kuchni. Dzięki swojej budowie znakomicie nadaje się do szybkiego smażenia, a dodatkowo bardzo ułatwia mieszanie składników. Nadaje się do smażenia na głębokim oleju, a dzięki owalnemu kształtowi, oleju potrzeba naprawdę niewiele.
  • Steamer – Proste naczynie do gotowania na parze zrobione z bambusa. Pozwala na łatwe, a przede wszystkim zdrowe przyrządzenie całego posiłku. Wykonane z bambusa, ponieważ na zwykłych pokrywkach i ściankach skrapla się woda, co często powoduje rozmiękczenie składników. Bambus nie jest tak szczelny, więc skraplanie nie jest problemem.
  • Tasak –  Używa się go do siekania, krojenia i rozdrabniania.

O kuchni chińskiej moglibyśmy pisać jeszcze wiele. Najważniejsze jest jednak to, że jest smaczna, zdrowa i pyszna. Przyjdźcie do nas i spróbujcie specjałów z całych Chin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail