Tarta razowa z warzywami

cake-597175_1280
Apple pie – przepis na szarlotkę doskonałą
13 czerwca 2016
zdrowe odżywianie
8 produktów, które warto zamienić na lepsze
13 czerwca 2016
Show all

Tarta razowa z warzywami

tarta

Tarta jest idealnym daniem w dniu, w którym nie macie pomysłu na obiad. To potrawa szybka i bardzo smaczna, a do jej wykonania przydadzą się składniki, które akurat macie pod ręką. Może być przygotowana na słodko z kremem, czekoladą czy owocami lub na słono z warzywami, grzybami czy mięsem.

Dzisiaj postawiliśmy na tartę z warzywami, na pewno się Wam spodoba :)

Składniki:

Ciasto razowe:

  •         2 szklanki mąki pszennej razowej
  •         80 gramów masła (roztopionego)
  •         2 jajka
  •         2 żółtka
  •         2-3 łyżki zimnej wody
  •         Szczypta soli

Nadzienie:

  •         8 pieczarek
  •         1 średni brokuł
  •         1 duża cebula
  •         Pół puszki kukurydzy
  •         1 czerwona papryka
  •         150 gramów startego żółtego sera
  •         3 jajka
  •         200 mililitrów śmietanki 12%
  •         Przyprawy: sól, pieprze, ostra papryka, starta gałka muszkatołowa, oregano, bazylia

Przygotowanie:

Kruche ciasto: do miski wsypać mąkę, roztopione i ostudzone masło, jajka, żółtka oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli poczujemy, że ciasto jest zbyt kruche i nie będzie chciało stworzyć jednolitej masy dodaj 2-3 łyżki wody. Z przygotowanego ciasta należy uformować kulkę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Po wyjęciu z lodówki, masę wałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki placek. Ciasto należy umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy i uformować boki, tak aby jego grubość była wszędzie mniej więcej taka sama. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Nadzienie:  Brokuły należy podzielić na małe różyczki i wrzucić na 5 minut do wrzącej osolonej wody. Pokroić na małe kawałki paprykę oraz pieczarki, a cebulę w cienkie piórka.

Składniki na masę: jajka, śmietankę, ser oraz przyprawy należy zmiksować na jednolitą masę.

Wyjmujemy z piekarnika naszą lekko zarumienioną tartę i wylewamy na spód masę jajeczno-śmietanową. Na masę wykładamy równomiernie warzywa. Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.  

Tartę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli jednak nie macie żadnego z wymienionych składników, zapraszamy do Secret Garden przy ulicy Bułgarskiej 69, gdzie od 8 do 17 serwujemy same pyszności :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail