Włoskie wakacje w Secret Garden

chiny
Smaki Kitaju, czyli kuchnia chińska w Secret Garden
2 lipca 2017
Show all

Włoskie wakacje w Secret Garden

wenecja

Kuchnia włoska jest najpopularniejszą obok kuchni francuskiej odmianą kuchni europejskiej, w Polsce widać to doskonale. Pokochaliśmy nie tylko pizzę i makarony, ale takżę włoskie wina, sery, salami czy przyprawy (bazylia, oregano, tymianek)i oczywiście “włoszczyznę”, którą spopularyzowała w Polsce przez królową Bonę Sforzę, żonę Zygmunta Starego. Równie popularna co, w Europie kuchnia włoska jest w Stanach Zjednoczonych za sprawą ogromnej rzeszy imigrantów ze słonecznej Italii.

Cechą charakterystyczną kuchni włoskiej jest wykorzystywanie ogromnej ilości warzyw i przypraw, do najpopularniejszych można zaliczyć oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu i innych rodzajów twardych dojrzewających serów oraz mozzarelli (ta najlepsza wytwarzana jest z mleka bawolego). W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę z oliwek, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji, w kuchni  nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków. Pewną tradycją jest także stała w całych Włoszech pora spożywania poszczególnych posiłków w ciągu dnia.

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna,  wyróżnia się 20 regionów kulinarnych, które mają dodatkowo swoje specjalności. I tak:

  • we Florencji koniecznie trzeba skosztować befsztyka,
  • w Turynie kurczaka, w Bolonii sosu mięsnego (bolognese),
  • w Neapolu tradycyjną pizzę margheritę,
  • w rejonie Valle d’Aosta fondue,
  • na Sycylii i w Sienie specjalne desery,  
  • w Emilia-Romania faszerowane pierożki tortellini,
  • w Bolonii makaron z sosem mięsnym (bolognese),

Można też zauważyć pewną zależność – im bardziej na południe Włoch, tym częściej spotkamy się z daniami przygotowanymi z owoców morza oraz oliwy z oliwek. Natomiast na północy kraju częściej zjemy dania mięsne, pizzę, zapiekanki, makarony i sery. Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa); secondo piatto: główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem, np. panna cotta lub tiramisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail