Zwykłe owoce i ich niezwykłe właściwości

zdrowe odżywianie
8 produktów, które warto zamienić na lepsze
13 czerwca 2016
sałatka
9 składników na sałatkę, które wspomagają proces odchudzania
13 czerwca 2016
Show all

Zwykłe owoce i ich niezwykłe właściwości

fruit-700006_1280

Owoce to bogate źródło witamin i zdrowy zastrzyk energii. Regularne ich spożywanie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Przedstawiamy kilka ciekawostek na temat siły drzemiącej w owocowym wnętrzu.

Ananasy z naszej klasy

Ananasy znamy w Europie, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Z powodzeniem wykorzystywane są one w kuchni w rozmaitych formach, a także w kosmetyce. Ten owoc to bomba witaminowa, a 100 gramów ananasów wypełnia ponad 3/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jest on bogatym źródłem witaminy A,E,K,B1,B2,B3, a także kwasu foliowego. Duża zawartość witaminy C decyduje o tym, że jest on jednym z najlepszych wspomagaczy naszej odporności. Ananas zawiera też cenne żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas i sód. Szczególnie osoby będące na diecie, powinny sięgnąć po ten egzotyczny owoc, ponieważ doskonale działa on na przemianę materii.

Zielona siła awokado

Awokado to taki egzotyczny kuzyn gruszki. Aztekowie uważali ten owoc za afrodyzjak. Awokado zwane jest także smaczliwką lub owocem maślanym. Jeśli wybieramy ten owoc w supermarkecie, to zwróćmy uwagę na to, aby skórka była jędrna i błyszcząca. Co ciekawe, warto wykorzystać również skórkę awokado, aby potrzeć nią dłonie lub bardzo suchą cerę, dzięki temu zafundujemy sobie drogocenną maseczkę. Smaczliwka posiada najwyższą zawartość zdrowych tłuszczy spośród wszystkich owoców. Zawiera też witaminę B6, C, E, potas i kwas foliowy.

Bananowe love

Czy wiecie, że bananowce należą do najstarszych roślin uprawianych na ziemi? Banany spożywane są zarówno na surowo, suszone, wędzone, podsmażane i w wielu innych formach. Z kolei plastry niedojrzałych owoców przerabiane są na chipsy. Kolejną ciekawostką jest fakt, że skórki banana zawierają pewne śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak: serotinina, norepinefryna i dopamina. Jeśli chodzi zaś o właściwości tych owoców, to trzeba zaznaczyć, że obniżają ciśnienie tętnicze, pomagają w walce z depresją, wspomagają procesy trawienne. Banany są wysokokaloryczne, ponieważ średnio 100 gramów dostarcza około 90 kalorii. W związku z tym to świetna opcja na drugie śniadanie. Ponadto są źródłem witamy C, potasu oraz witamin z grupy B.

Smakowite truskawki

Truskawka powstała w XVIII wieku na polecenie francuskiego króla Ludwika XIV, który skrzyżował dwie odmiany poziomek. Ze względu na swój specyficzny kształt i kolor, truskawka stała się symbolem greckiej bogini miłości, czyli Wenus. Niektórzy wierzą, że jeśli przepołowi się truskawkę i podzieli się nią ze swoim wybrankiem, to parę połączy gorące uczucie. Nie wielu wie, że poziom witaminy C w tym owocu jest wyższy niż w owocach cytrusowych. Zawarte w tych czerwonych owocach wapń i fosfor wzmacniają kości, poprawiają pracę mięśni i odkwaszają organizm. Po truskawki powinny sięgać osoby, które mają kłopoty z trawieniem białek i męczą się z dodatkowymi kilogramami.

Doktor Kiwi

Kiwi nazywane bywa chińskim agrestem. Nazwę kiwi roślina zawdzięcza od Nowozelandczykom, ponieważ puszek na skórce owocu przypominał im ptaka kiwi. Jakie drogocenne właściwości kryją się w zielonym wnętrzu? Przede wszystkim chiński agrest ma mnóstwo witaminy C i E, kwasu foliowego, potasu, miedzi i błonnika. Ze względu na bogate składniki, owoc ten świetnie działa w przypadku zaparć, poprawia koncentrację, dobroczynnie wpływa na układ kostny, nerwowy i mięśniowy. Kiwi można jeść na surowo, świetnie nadaje się również do sałatek owocowych czy potraw pikantnych.

Uwodząca moc malin

Maliny zdecydowanie kojarzą się nam ze zmysłowym latem. To jedne z najbardziej wonnych owoców świata. Ich słodycz sprawia, że wykorzystywane są w różnych deserach, musach, a także nalewkach. Te różowe owoce są źródłem witamin z grupy B,C,E,K, magnezu, cynku, fosforu, a także żelaza. Maliny mają działanie przeciwmiażdżycowe, wspomagają serce i układ krwionośny, zapobiegają anemii i pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu. Dodatkowo wykazują też silne działanie uspokajające i regulują pracę jelit. Należy podkreślić, że w prawie każdej postaci smakują wyśmienicie.

Warto korzystać z dobrodziejstw natury i urozmaicać swoją dietę w szczególności wybierając produkty sezonowe. Secret Garden również stawia na sezonowe warzywa i owoce od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Dzięki dostępowi do świeżych produktów codziennie oferujmy pyszne sałatki, koktajle owocowe na bazie jogurtu czy świeżo wyciskane soki.  W sezonie jesiennym rozstawiamy kosze i dzielimy się z naszymi klientami owocami – jabłkami, śliwkami czy gruszkami.

Owoce to świetne przekąski, ale również składniki wielu sałatek, dań czy deserów. Sposoby na ich wykorzystanie są tysiące – a Wy, które z nich lubicie najbardziej?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

free newsletter templates powered by FreshMail